Pages

4 Haziran 2010 Cuma




Yapım: 1981 ~ ABD , Libya
Tür: Dram , Savaş
Yönetmen: Mustafa Akkad
Senaryo: H.A.L. Craig
Yapımcı: Mustafa Akkad
Görüntü Yönetmeni: Jack Hildyard
Görüntü Yönetmeni: Maurice Jarre
Süre: 1 saat 55 dk
Vizyon Tarihi : 1985 Türkiye

Oyuncular: Anthony Quinn , Oliver Reed , Adolfo Lastretti , Rod Steiger , Gastone Moschin

Konusu

Yaklaşık 20 yıl boyunca İtalyan faşizmine kök söktüren bir direnişi ve bu direnişin kahramanını anlatıyor. 1920’li yılların Libyasında geçiyor savaş. Mussolini İtalya’da diktatörlüğünü ilan ettikten sonra Libya işgali çok daha kanlı bir seyir alıyor. İtalya tarafından işgal için gönderilen beş valinin hiçbiri direnişi kırmayı başaramıyor. Mussoli’nin son gönderdiği vali ise General Graziani. II. Dünya savaşı sonrasında diktatörlük alaşağı edildiğinde asılarak idam edilen bir insanlık düşmanı Graziani.

Libya’ya ayak bastığı ilk günden itibaren faşist uygulamalarıyla terör estiriyor ülkede. Rastgele seçilen insanlar kafalarına kurşun sıkılarak öldürülüyor, köylerdeki yiyecekler direnişçilere verilir gerekçesiyle yakılıyor, toplama kampları kuruluyor, buralardaki insanlar gelişigüzel seçimlerle idam ediliyor, kadınlara tecavüz ediliyor ve Libya kuzeyden güneye çitlerle ayrılıyor.

Ömer Muhtar ve beraberindeki Çöl Bedevileri son ana kadar kahramanca direniyorlar. İtalyan faşizminin son derece modern silahları, sürekli arttırılan ordu birlikleri, ülke içinde kurumlaştırılmış faşist yöntemlerle birlikte sonuç alıyor ve Ömer Muhtar yakalanıyor. Vatanını savunmaktan başka bir derdi olmayan bu kahraman vatan hainliği suçlamasıyla halkın gözü önünde idam ediliyor.





0 yorum:

Yorum Gönder

 
Powered by Blogger